Plante medicinale
de la A la Z

Echinacea

Ce este echinacea?
Cele mai cunoscute două specii de echinacea: echinacea purpurie (Echinacea purpurea) și echinacea îngustă (Echinacea angustifolia). Cunoscute pentru capitulele lor distinctive, asemănătoare cu niște arici de mare, acestea sunt originare din câmpiile ierboase din estul și centrul Americii de Nord, dar acum sunt răspândite și în Europa, în principal ca plante ornamentale. 

Ce substanțe conțin aceste plante?
Aceste plante conțin polizaharide (arabinogalactani), derivați ai acidului cafeic (acid chicoric), uleiuri esențiale și alchil-amide. 

Care sunt efectele sale fiziologice benefice?
Echinaceea ajută sistemul imunitar, și astfel contribuie la buna funcționare a sistemului de apărare al organismului. 

Ginkgo biloba

Ce este ginkgo biloba?
Face parte din familia Ginkgoaceae. Este un arbore dioic, specie de foioase. Ginkgo este unul dintre cei mai longevivi arbori, cu exemplare cunoscute ca având o vârstă de peste o mie de ani, care aparține unei specii gimnosperme foarte veche. Este posibil să fi evoluat în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, în epoca preistorică. 

Ce substanțe conțin aceste plante?
Frunzele de Ginkgo conțin flavonoide, terpenoide și acizi organici. Principalii constituenți flavonoizi sunt quercetina și kempferolul, iar principalele terpene sunt ginkgolidele și bilobalidele. 

Care sunt efectele sale fiziologice benefice?
Ginkgo biloba conține antioxidanți naturali, contribuie la funcționarea echilibrată a sistemului nervos și ajută la menținerea echilibrului mental. În plus, ginkgo biloba contribuie la circulația normală a sângelui, inclusiv la circulația cerebrală, la menținerea unei performanțe mentale adecvate (cum ar fi funcția mnezică), și contribuie la buna funcționare a analizatorului auditiv și cel vizual prin stimularea circulației periferice.

Rădăcina de Ginseng

Ce este rădăcina de Ginseng?
Rădăcina de Ginseng a fost folosită de secole în Orientul Îndepărtat. Ginsengul asiatic (Panax ginseng) este un membru al familiei Araliaceae, care include și ginsengul american (Panax quinquefolius) și ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), cunoscut și sub numele de eleuthero. Este cultivat de peste 400 de ani. 

Ce substanțe conțin aceste plante?
Principalele substanțe care se găsesc în această plantă sunt saponinele ginsenozide și anumite polizaharide.

Care sunt efectele sale fiziologice benefice?
Ginsengul contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la menținerea vitalității și a unei forme fizice și psihice adecvate, și ajută la îmbunătățirea performanțelor fizice și la o bună concentrare și coordonare. Ginsengul ajută, de asemenea, la menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge și a unei circulații normale.  

Merișorul (Vaccinium macrocarpon)

Ce tip de plantă este merișorul?
Merișorul american (Vaccinium macrocarpon) a fost necunoscut în Ungaria până în anii 1990. Originar din America de Nord, este un arbust pitic sempervirescent, cu o înălțime de aproximativ 10-15 cm, care este mai mare decât afinul și produce fructe de culoare roșie-galbenă. Boabele de culoare roșu rubiniu au pete roșii-gălbui, pulpa este mai deschisă, este crocantă și are un gust ușor acrișor. 

Ce substanțe conțin aceste plante?
Merișoarele sunt foarte bogate în antioxidanți și proantocianidine.