Numele lui este păstrat de

DR. JÓZSEF BÉRES SENIOR

Inventatorul – film artistic

Film de lung-metraj despre viața domnului dr. József Béres; premiera filmului intitulat ”Inventatorul” a avut loc la 6 februarie 2020 în cinematografele de pe întregul teritoriu al țării. Film produs de Projekt Film și MTVA, regizor Bence Gyöngyössy. Filmul este o dramă captivantă care prezintă istoria inventării picăturii Béres Drops și lupta fără compromis a lui József Béres cu puterea din anii șaizeci.

06 FEBRUARIE 2020

Locul de veci al dr. József Béres senior se află în Cimitirul Național.

Comisia Națională a Locurilor de Veci și Pietate a introdus locul de veci al Fondatorului Béres Pharmaceuticals, dr. József Béres (Kisvárda, cimitirul din strada Akácfa) în Cimitirul Național al Ungariei. Cimitirul Național este un cimitir virtual care cuprinde întreg teritoriul Ungariei și care este format din locurile de veci ale unor persoane care prin activitatea lor au servit interesele Ungariei au contribuit la propășirea și la bunul renume al țării. Sunt locuri de veci protejate, nu pot fi eliminate, toate drepturile asupra lor sunt exercitate de Institutul pentru Patrimoniul Național.

30 APRILIE 2019

Viața într-o picătură – serial de televiziune

Serialul de televiziune intitulat Viața într-o picătură prezintă viața inventatorului dr. József Béres (1920-2006). Serialul cu patru episoade cuprinde un deceniu dramatic – de la mijlocul anilor șaizeci până la mijlocul anilor șaptezeci – din viața creatorului Picăturii Béres Drops.

23 MARTIE 2019

Parcul József Béres

Un parc din orașul său natal, Záhony, poartă numele lui.

07 MARTIE 2016

Béres

István Fazekas: Teatrul Nou din Budapesta a prezentat piesa despre viața lui Béres, realizată pe baza dramei istorice intitulată Acuzatul.

26 FEBRUARIE 2016

Viața într-o picătură – viața lui József Béres

„Ofer acest text publicului, ca pe o lectură obligatorie. Și spun asta nu din lipsă de modestie sau infatuare, ci pentru că am convingerea că urmărind traiectoria vieții unui om de excepție avem acces cu toții la resursele de care avem nevoie. Vom vedea un model de hărnicie, tenacitate, umanism, valori adevărate. O viață exemplară din care putem învăța, pe care ne putem sprijini, care ne oferă repere clare când suntem în cumpănă. Care ne transmite credință. Credința în Providență și în adevărul care învinge întotdeauna“ – scrie autoarea cărții, Klára Béres.

2016

Acuzatul

Teatrul de Cameră al Teatrului Katona József din Kecskemét a prezentat piesa Acuzatul, de István Fazekas, o dramă inspirată de viața zbuciumată a legendarului inventator maghiar dr. József Béres senior.

09 IANUARIE 2016

Viața lui József Béres

Film documentar realizat de Barna Kabay și Katalin Petényi la solicitarea Duna Televízió.

30 NOIEMBRIE 2015

Picături de viață – Surorile saleziene din Padova și Picătura Béres Drops

Filmul documentar semnat de Barna Kabay și Katalin Petényi a fost realizat pentru Expoziția Mondială de la Milano, 2015 la comanda Ministerului Resurselor Umane, ca parte din serialul documentar despre Patrimoniul italiano-maghiar.

27 OCTOMBRIE 2015

Statuia lui József Béres

Statuia înfățișându-l pe dr. József Béres senior a fost amplasată în aula Liceului profesional Kandó Kálmán și a internatului dr. József Béres din Záhony.

17 APRILIE 2015

István Fazekas: Acuzatul

Drama istorică semnată de István Fazekas, dramaturg laureat al premiului Jókai despre hărțuirea lui József Béres în Kisvárda, și despre un cuplu de poeți-actori din Cașovia, care speră că picătura Béres va aduce însănătoșirea copilului lor.

03 MARTIE 2015

Dr. József Béres în laboratorul său

Pictură în ulei, autor József Tóth-Kovács, artist plastic originar din Csongrád.

2015

Statuia lui József Béres

Statuia lui dr. József Béres senior dezvelită în Záhony, orașul său natal, în septembrie 2014.

20 SEPTEMBRIE 2014

Sala Béres

Noua sală de curs, cu o capacitate de 200 de persoane a Facultății de științe economice a Universității de Vest din Ungaria, a fost denumită Sala Béres.

09 SEPTEMBRIE 2014

Laborator Dr. József Béres

Dr. József Béres senior dă numele unui laborator de biologie-chimie, inaugurat la liceul György Bessenyei din Kisvárda.

28 MARTIE 2014

Școala Generală dr. József Béres

Administrația locală a Sectorului III din Budapesta a decis ca vechea Școala generală Keve-Kiserdei să fie numită după dr. József Béres, inventatorul Picăturii Béres Drops. La ceremonia de inaugurare au dezvelit și basorelieful amplasat la intrarea în școală; basorelieful realizat de sculptorul Barna Búza îl înfățișează pe inventatorul József Béres.

21 SEPTEMBRIE 2012

Parcul József Béres din Kisvárda

La aniversarea a 40 de ani de la inventarea Picăturii Béres Drops, Administrația locală Kisvárda a organizat o ceremonie în cadrul căreia a fost inaugurat parcul din inima localității care poartă numele marelui inventator.

27 APRILIE 2012

Parcul Picătura Béres Drops

Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la nașterea Picăturii Béres Drops, administrația locală a orașului Szolnok împreună cu Farmaceutice Béres, a amplasat la Szolnok o cișmea cu apă medicinală în onoarea mult stimatului cercetător dr. József Béres. Cișmeaua încadrată într-un ansamblul statuar a fost realizată de câștigătorul concursului de proiecte lansat cu aproape doi ani în urmă, sculptorul Gábor Miklya din Pécs. Cișmeaua Béres, precum și legendara picătură creată de József Béres transmit celor însetați puterea tămăduitoare a naturii.

19 MARTIE 2012

Centrul de Sănătate dr. József Béres

Centrul de Sănătate dr. József Béres, situat între orașele Nagyhalász și Ibrány, și-a început activitatea în data de 1 iunie 2011, oferă servicii medicale specializate în regim de ambulatoriu pentru aproape 28.000 de persoane.

01 IUNIE 2011

Placa memorială József Béres

Realizată cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naștere, Biblioteca Orășenească Kisvárda. Opera sculptorului Barna Búza.

07 FEBRUARIE 2010

Aleea József Béres

Spațiul public situat între parcul Verseghy și râul Tisza poartă numele dr. József Béres pentru cinstirea memoriei reputatului om de știință. Este modul în care orașul a ales să cinstească, în cadrul Zilelor orașului Szolnok 2009, memoria fondatorului companiei Béres cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființare.

01 SEPTEMBRIE 2009

Societatea Béres József de popularizare a Științei din Kisvárda

Tribunalul județean Szabolcs-Szatmár-Bereg a înregistrat Societatea Béres József pentru Popularizarea Științei din Kisvárda.

11 FEBRUARIE 2009

Sală memorială în clădirea fabricii din Szolnok

Cu ocazia zilei de naștere a inventatorului, la uzina din Szolnok a Farmaceutice Béres a fost inaugurat Muzeul Memorial József Béres.

06 FEBRUARIE 2009

Bust în Muzeul Semmelweis de Istorie a Medicinii

În data de 7 februarie 2008, bustul lui József Béres, creatorul Picăturii Béres Drops a fost așezat în Muzeul Semmelweis de Istorie a Medicinii, alături de ceilalți giganți ai medicinii din Ungaria. Pe tot parcursul vieții sale zbuciumate s-a luptat cu neînțelegerea, invidia profesională pentru că avea o singură misiune: protejarea vieții umane.

07 FEBRUARIE 2008

Placă memorială la locul lui de muncă

Placa memorială amplasată în cinstea lui József Béres și-a găsit locul la uzina Teichmann din Kisvárda, fostul loc de muncă al cercetătorului.

03 SEPTEMBRIE 2007

Sala József Béres

Școala generală din Anarcs a numit o sală în cinstea inventatorului dr. József Béres senior.

01 SEPTEMBRIE 2007

Internatul Dr. József Béres

Noul nume al Liceului profesional și internatului Kandó Kálmán din Záhony este Liceului profesional Kandó Kálmán și internatul dr. József Béres.

22 MARTIE 2002

După ultimul cuvânt

În 2002 a fost finalizat filmul intitulat „După ultimul cuvânt…” în care apar patru dintre bolnavii care au apărut și în filmul lui Ferenc Kósa intitulat „În virtutea dreptului la ultimul cuvânt.” Filmul prezintă oameni a căror viață s-a împletit cu picăturile și care acum vorbesc despre procesul de vindecare.

2002

Să fii precum o stâncă – biografia lui József Béres

În cartea scrisă de Klára Béres, dr. József Béres senior vorbește cu fiul său despre viața lui, activitatea științifică, luptele duse, soarta pe care și-a croit-o.

2002

Trandafiri în sălbăticie – film-portret dr. József Béres

Filmul Trandafiri în sălbăticie „…prezintă diferitele etape ale unei vieți extraordinare și este totodată un omagiu adus unui om care și-a asumat aceleași valorile exemplare cu consecvență în toate epocile, sub toate regimurile.”

2000

În virtutea dreptului la ultimul cuvânt

În 1976, regizorul Ferenc Kósa a realizat un film documentar despre activitatea cercetătorului József Béres, despre rezultatele obținute în tratarea bolilor canceroase. Însă puterea politică a vremii a interzis difuzarea materialului filmat. În 1986, adică după zece ani, regizorul a primit aviz favorabil pentru finalizarea filmului documentar care a fost proiectat în premieră pentru marele public în 1987 cu titlul „În virtutea dreptului la ultimul cuvânt.” 1987

1987