Film de lung-metraj despre viața domnului dr. József Béres; premiera filmului intitulat ”Inventatorul” a avut loc la 6 februarie 2020 în cinematografele de pe întregul teritoriu al țării. Film produs de Projekt Film și MTVA, regizor Bence Gyöngyössy. Filmul este o dramă captivantă care prezintă istoria inventării picăturii Béres Drops și lupta fără compromis a lui József Béres cu puterea din anii șaizeci.
Comisia Națională a Locurilor de Veci și Pietate a introdus locul de veci al Fondatorului Béres Pharmaceuticals, dr. József Béres (Kisvárda, cimitirul din strada Akácfa) în Cimitirul Național al Ungariei. Cimitirul Național este un cimitir virtual care cuprinde întreg teritoriul Ungariei și care este format din locurile de veci ale unor persoane care prin activitatea lor au servit interesele Ungariei au contribuit la propășirea și la bunul renume al țării. Sunt locuri de veci protejate, nu pot fi eliminate, toate drepturile asupra lor sunt exercitate de Institutul pentru Patrimoniul Național.
Serialul de televiziune intitulat Viața într-o picătură prezintă viața inventatorului dr. József Béres (1920-2006). Serialul cu patru episoade cuprinde un deceniu dramatic – de la mijlocul anilor șaizeci până la mijlocul anilor șaptezeci – din viața creatorului Picăturii Béres Drops.
Un parc din orașul său natal, Záhony, poartă numele lui.
István Fazekas: Teatrul Nou din Budapesta a prezentat piesa despre viața lui Béres, realizată pe baza dramei istorice intitulată Acuzatul.
„Ofer acest text publicului, ca pe o lectură obligatorie. Și spun asta nu din lipsă de modestie sau infatuare, ci pentru că am convingerea că urmărind traiectoria vieții unui om de excepție avem acces cu toții la resursele de care avem nevoie. Vom vedea un model de hărnicie, tenacitate, umanism, valori adevărate. O viață exemplară din care putem învăța, pe care ne putem sprijini, care ne oferă repere clare când suntem în cumpănă. Care ne transmite credință. Credința în Providență și în adevărul care învinge întotdeauna“ – scrie autoarea cărții, Klára Béres.
Teatrul de Cameră al Teatrului Katona József din Kecskemét a prezentat piesa Acuzatul, de István Fazekas, o dramă inspirată de viața zbuciumată a legendarului inventator maghiar dr. József Béres senior.
Film documentar realizat de Barna Kabay și Katalin Petényi la solicitarea Duna Televízió.
Filmul documentar semnat de Barna Kabay și Katalin Petényi a fost realizat pentru Expoziția Mondială de la Milano, 2015 la comanda Ministerului Resurselor Umane, ca parte din serialul documentar despre Patrimoniul italiano-maghiar.
Statuia înfățișându-l pe dr. József Béres senior a fost amplasată în aula Liceului profesional Kandó Kálmán și a internatului dr. József Béres din Záhony.
Drama istorică semnată de István Fazekas, dramaturg laureat al premiului Jókai despre hărțuirea lui József Béres în Kisvárda, și despre un cuplu de poeți-actori din Cașovia, care speră că picătura Béres va aduce însănătoșirea copilului lor.
Pictură în ulei, autor József Tóth-Kovács, artist plastic originar din Csongrád.
Statuia lui dr. József Béres senior dezvelită în Záhony, orașul său natal, în septembrie 2014.
Noua sală de curs, cu o capacitate de 200 de persoane a Facultății de științe economice a Universității de Vest din Ungaria, a fost denumită Sala Béres.
Dr. József Béres senior dă numele unui laborator de biologie-chimie, inaugurat la liceul György Bessenyei din Kisvárda.
Administrația locală a Sectorului III din Budapesta a decis ca vechea Școala generală Keve-Kiserdei să fie numită după dr. József Béres, inventatorul Picăturii Béres Drops. La ceremonia de inaugurare au dezvelit și basorelieful amplasat la intrarea în școală; basorelieful realizat de sculptorul Barna Búza îl înfățișează pe inventatorul József Béres.
La aniversarea a 40 de ani de la inventarea Picăturii Béres Drops, Administrația locală Kisvárda a organizat o ceremonie în cadrul căreia a fost inaugurat parcul din inima localității care poartă numele marelui inventator.
Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la nașterea Picăturii Béres Drops, administrația locală a orașului Szolnok împreună cu Farmaceutice Béres, a amplasat la Szolnok o cișmea cu apă medicinală în onoarea mult stimatului cercetător dr. József Béres. Cișmeaua încadrată într-un ansamblul statuar a fost realizată de câștigătorul concursului de proiecte lansat cu aproape doi ani în urmă, sculptorul Gábor Miklya din Pécs. Cișmeaua Béres, precum și legendara picătură creată de József Béres transmit celor însetați puterea tămăduitoare a naturii.
Centrul de Sănătate dr. József Béres, situat între orașele Nagyhalász și Ibrány, și-a început activitatea în data de 1 iunie 2011, oferă servicii medicale specializate în regim de ambulatoriu pentru aproape 28.000 de persoane.
Realizată cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naștere, Biblioteca Orășenească Kisvárda. Opera sculptorului Barna Búza.
Spațiul public situat între parcul Verseghy și râul Tisza poartă numele dr. József Béres pentru cinstirea memoriei reputatului om de știință. Este modul în care orașul a ales să cinstească, în cadrul Zilelor orașului Szolnok 2009, memoria fondatorului companiei Béres cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființare.
Tribunalul județean Szabolcs-Szatmár-Bereg a înregistrat Societatea Béres József pentru Popularizarea Științei din Kisvárda.
Cu ocazia zilei de naștere a inventatorului, la uzina din Szolnok a Farmaceutice Béres a fost inaugurat Muzeul Memorial József Béres.
În data de 7 februarie 2008, bustul lui József Béres, creatorul Picăturii Béres Drops a fost așezat în Muzeul Semmelweis de Istorie a Medicinii, alături de ceilalți giganți ai medicinii din Ungaria. Pe tot parcursul vieții sale zbuciumate s-a luptat cu neînțelegerea, invidia profesională pentru că avea o singură misiune: protejarea vieții umane.
Placa memorială amplasată în cinstea lui József Béres și-a găsit locul la uzina Teichmann din Kisvárda, fostul loc de muncă al cercetătorului.
Școala generală din Anarcs a numit o sală în cinstea inventatorului dr. József Béres senior.
Noul nume al Liceului profesional și internatului Kandó Kálmán din Záhony este Liceului profesional Kandó Kálmán și internatul dr. József Béres.
În 2002 a fost finalizat filmul intitulat „După ultimul cuvânt…” în care apar patru dintre bolnavii care au apărut și în filmul lui Ferenc Kósa intitulat „În virtutea dreptului la ultimul cuvânt.” Filmul prezintă oameni a căror viață s-a împletit cu picăturile și care acum vorbesc despre procesul de vindecare.
În cartea scrisă de Klára Béres, dr. József Béres senior vorbește cu fiul său despre viața lui, activitatea științifică, luptele duse, soarta pe care și-a croit-o.
Filmul Trandafiri în sălbăticie „…prezintă diferitele etape ale unei vieți extraordinare și este totodată un omagiu adus unui om care și-a asumat aceleași valorile exemplare cu consecvență în toate epocile, sub toate regimurile.”
În 1976, regizorul Ferenc Kósa a realizat un film documentar despre activitatea cercetătorului József Béres, despre rezultatele obținute în tratarea bolilor canceroase. Însă puterea politică a vremii a interzis difuzarea materialului filmat. În 1986, adică după zece ani, regizorul a primit aviz favorabil pentru finalizarea filmului documentar care a fost proiectat în premieră pentru marele public în 1987 cu titlul „În virtutea dreptului la ultimul cuvânt.” 1987