Care sunt efectele sale fiziologice benefice?
Cele mai mari concentrații de zinc se regăsesc în ochi, păr și glandele sexuale masculine; se găsește și în ficat, rinichi, mușchi, piele și oase.
Zincul contribuie la sinteza normală a ADN-ului și joacă un rol în diviziunea celulară. De asemenea, este implicat în metabolismul normal al acizilor grași și al carbohidraților, precum și în sinteza normală a proteinelor.
Este implicat în metabolismul normal al vitaminei A și ajută la menținerea vederii sănătoase. Zincul ajută la menținerea părului, a unghiilor și a pielii sănătoase.
Zincul joacă un rol în menținerea fertilității și a reproducerii normale.
Zincul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ.
În ce alimente se regăsește?
Surse bune de zinc în alimentație sunt carnea și produsele din carne, brânza și legumele, dar conținutul ridicat de fibre al acestora din urmă face ca utilizarea lor să fie mai slabă.
De cât zinc avem nevoie? (Pe baza valorilor PRI stabilite de EFSA)
Vârsta |
Femei |
Bărbați |
4-6 ani |
5,5 mg/zi |
7-10 ani |
7,4 mg/zi |
11-14 ani |
10,7 mg/zi |
15-17 ani |
11,9 mg/zi |
14,2 mg/zi |
peste 18 de ani |
7,5-12,7 mg/zi |
9,4-16,3 mg/zi |
În timpul sarcinii și alăptării |
9,1-+15,6 |
– |
Care este limita superioară de siguranță pentru zinc? (Valori UL stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA))
Limita superioară de siguranță pentru zinc, adică cantitatea maximă care nu poate avea efecte adverse sau dăunătoare asupra sănătății în cazul unui aport zilnic regulat de zinc provenind din toate sursele:
Vârsta |
Femei |
Bărbați |
4-6 ani |
10 mg/zi |
7-10 ani |
13 mg/zi |
11-14 ani |
18 mg/zi |
15-17 ani |
22 mg/zi |
peste 18 de ani |
25 mg/zi |
În timpul sarcinii și alăptării |
25 mg/zi |
– |