Dr. József Béres Sr.

„Niciodată nu am vrut, nu vreau și nu aș putea renunța la viața vreunui semen de al meu. Am altă misiune pe lumea asta.“
Dr. József Béres senior

Béres Pharmaceuticals a fost numit după legendarul inovator Dr. József Béres senior. A fost inginer agronom, s-a îngrijit de sol, plante și animale, iar mai apoi a lucrat în medicina umană.

Picătura Béres Drops, un preparat pe care sute de mii de oameni îl folosesc zilnic de mai multe decenii pentru păstrarea stării de sănătate și fortificarea sistemului imunitar, s-a născut din dragostea lui pentru pământ: o reverență în fața forței și înțelepciunii cu care este înzestrată natura. O idee sclipitoare ieșită dintr-o minte unică care ne ajută pe noi toți să ne regăsim rădăcinile. Ea stabilește o legătură între armonia interioară a omului și echilibrul natural, pentru că suntem cu toții parte a acestui întreg imens.

Dr. József Béres senior a fost nevoit să lupte neîncetat cu invidia celorlalți, dar a continuat să muncească cu abnegație pentru bolnavi, comunitate, satul său natal, unitatea militară în care a servit, grupul de cercetători din care făcea parte, familia sa și bolnavii lui. Dr. József Béres senior a creat picătura Béres Drops în 1972. Cercetătorul a devenit cunoscut relativ rapid, însă preparatul nu a primit atenția cuvenită până la schimbarea de regim. Dar József Béres nu a renunțat, iar astăzi Béres Pharmaceuticals aflată în proprietatea familiei este una dintre cele mai performante companii maghiare care alături de picătura Béres Drops produce o serie de alte preparate care ne ajută să ne păstrăm sănătatea.

A trăit o viață exemplară prin hărnicia, tenacitatea, creativitatea, munca asiduă, solidaritatea de care a dat dovadă și prin credința în comunitate. Spunea adesea că „nimeni nu-i profet în țara sa”, dar el a devenit unul. Munca dedicată, asumarea unei misiuni ce trebuia dusă până la capăt i-a înnobilat imaginea legendară chiar în timpul vieții. S-a născut în 1920 și a decedat în 2006.

Numele lui József Béres este păstrat azi de nenumărate instituții, spații publice, monumente. I-a fost ridicată o statuie în orașul natal, iar o altă statuie a sa, se află la Muzeul Semmelweis de Istorie a Medicinii unde este alături de cei mai mari medici ai țării. Viața lui a inspirat cărți, piese de teatru, filme documentare, chiar și un serial TV lansat în 2019, cu titlul: Viața într-o picătură. Din februarie 2020 se poate viziona filmul artistic care tecranizează perioada cea mai dramatică a vieții lui: Inventatorul.

Premii și recunoașteri importante:

 • Premiul Széchenyi
  Acordat de Ferenc Mádl, președintele Republicii Ungaria, Domnului dr. cercetător științific, președinte al SA Béres, pentru munca neobosită depusă în construirea infrastructurii necesare pentru acordarea serviciilor medicale, în domeniul protecției sănătății omului, și pentru întărirea sistemului imunitar. (15 Martie 2002)
 • Premiul Pentru Onestitate În Afaceri
  Organizația umanistă, de caritate Rotary International a acordat premiul pentru onestitate în afaceri pentru prima dată în Europa Domnului dr. József Béres „pentru respectarea cu strictețe a celor mai înalte standarde morale, precum și pentru exemplul de onestitate în afaceri dat de compania fondată de el.” Cu această ocazie a fost lansat și volumul în limba engleză „Să fii precum o stâncă” scris de Klára Béres. (22 Noiembrie 2002)
 • Medalia Iuri Alekseevici Gagarin
  Decernat de Biroul Președintelui Agenției Federale Spațiale Ruse pentru contribuția la tratamentul de readaptare pentru cosmonauții care se întorc din misiuni spațiale. (11 Martie 2000)
 • Crucea Ordinului Național De Merit Al Republicii Ungaria
  Medalia Pentru Merit al Republicii Ungaria se decernează domnului dr. József Béres senior pentru munca recunoscută la nivelul întregii societăți. (20 August 1997)

V-ar face plăcere să vizitați muzeele din Sediile Béres?

Virtual walk in Budapest Virtual walk in Szolnok