SUBSTANȚE ACTIVE
DE LA A LA Z

Minerale

Plante medicinale

Microelemente

Vitamine


DEFINIȚII

Valorile dietetice de referință (dietary reference value = DRV)

Valorile DRV sunt utilizate în mod obișnuit ca bază pentru valorile de referință în etichetarea alimentelor și în ghidurile dietetice.

DRV este un termen general care include mai multe valori nutriționale de referință:

  • aportul de referință al populației (Population Reference Intake = PRI) calculat pentru un nutrient care se preconizează că va satisface nevoile majorității persoanelor sănătoase;
  • necesarul mediu (Average Requirement = AR) calculat pentru un nutrient, care reprezintă necesarul zilnic pentru jumătate dintr-o populație sănătoasă tipică;
  • aportul adecvat (Adequate Intake = AI) estimat pentru un nutrient, utilizat atunci când nu există date suficiente pentru a determina valoarea PRI;
  • aportul de referință (Reference Intake = RI) pentru macronutrienți (grăsimi, carbohidrați, proteine) cu efect energizant.

Valorile nutriționale de referință (Nutrition Reference Value = NRV)

Aporturile zilnice de referință pentru vitamine și minerale pentru adulți, pe baza Anexei XIII la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. (Regulamentul este disponibil aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1584355759748&uri=CELEX:02011R1169-20180101)

Limita maxima superioară de siguranță (Upper level = UL) pentru vitamine și minerale

Cantitatea maximă de vitamină/mineral care se preconizează că nu va avea efecte adverse sau dăunătoare asupra sănătății în cazul unui aport zilnic regulat provenind din toate sursele. UL este o valoare tolerabilă din punct de vedere fiziologic, stabilită printr-un raționament științific, pe baza unei estimări a riscului.

Au fost înființate mai multe grupuri de lucru științifice pentru a stabili valorile UL, dintre care le vom evidenția doar pe cele două care joacă un rol principal în reglementarea europeană în curs de dezvoltare.

  • Comitetul științific pentru alimentație umană (Scientific Committee on Food = SCF) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA)
  • Grupul de experți privind vitaminele și mineralele (EVM) al Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (UK Food Standard Agency)

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Agency = EFSA)

EFSA oferă consultanță științifică cu privire la riscurile cunoscute și emergente ale alimentelor. Acest aviz este luat în considerare de legislatorii și factorii de decizie politică din UE, iar organizația acționează ca un organism consultativ științific al Uniunii Europene. Competența EFSA acoperă siguranța produselor alimentare și a hranei pentru animale, nutriția, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția plantelor și sănătatea plantelor.