Care sunt efectele sale fiziologice benefice?
Vitamina A joacă un rol în diferențierea celulară și este implicată în metabolismul normal al fierului.
Vitamina A ajută la menținerea sănătății membranelor mucoase și a pielii.
Vitamina A ajută la menținerea vederii normale și susține funcția imunitară normală.
În ce alimente se găsește?
Surse bune de vitamina A în alimentație sunt ficatul, gălbenușul de ou, laptele, produsele lactate și peștele de mare. Precursorii (numiți provitamine) vitaminei A sunt carotenoizii. Cel mai cunoscut dintre acestea este β-carotenul. Organismul poate produce vitamina A din provitamine. Următoarele legume și fructe sunt surse bune de β-caroten: morcovii, roșiile, ardeii, varza kale, spanacul, dovleacul, caisele și pepenii.
De câtă vitamina A avem nevoie? (Pe baza valorilor PRI stabilite de EFSA)
Vârsta | Femei | Bărbați |
4-6 ani | 300 μg/zi | |
7-10 ani | 400 μg/zi | |
11-14 ani | 600 μg/zi | |
15-17 ani | 650 μg/zi | 750 μg/zi |
peste 18 de ani | 650 μg/zi pentru femeile de vârstă activă | 750 μg/zi |
În timpul sarcinii și alăptării | 700-1300 μg/zi | – |
Peste 40 de ani, după menopauză | 650 μg/zi | – |
Care este limita superioară de siguranță pentru vitamina A? (Valori UL stabilite de EFSA)
Limita superioară de siguranță pentru vitamina A, adică acea cantitate maximă care se preconizează că nu va avea efecte adverse sau dăunătoare asupra sănătății în cazul unui aport zilnic regulat de vitamina A provenind din toate sursele:
Vârsta | Femei | Bărbați |
4-6 ani | 1100 μg/zi | |
7-10 ani | 1500 μg/zi | |
11-14 ani | 2000 μg/zi | |
15-17 ani | 2600 μg/zi | |
peste 18 de ani | 3000 μg/zi pentru femeile de vârstă activă | 3000 μg/zi |
În timpul sarcinii și alăptării | 3000 μg/zi | – |
Peste 40 de ani, după menopauză | Nu există date | – |